Een onderzoek naar de stortplaats voor huishoudelijk afval in Boskoop


Wc verstopt Boskoop
Op het platteland van Boskoop, een klein dorp in de Westkaap, is er een probleem met huishoudelijk afval. Het is niet één probleem dat zich aandient, maar er zijn verschillende problemen met elkaar verweven. De belangrijkste problemen zijn de volgende: 1) Veel huishoudens in Boskoop hebben geen officiële groene bak voor huishoudelijk afval. In plaats daarvan halen zij hun afval meestal van de gemeenschappelijke stortplaats aan de rand van de stad. Dit betekent dat wanneer er thuis een ophoping van afval is, veel inwoners hun afval mee naar buiten moeten nemen om plaats te maken voor nieuw afval. Dit leidt tot overlast wanneer er veel mensen tegelijk hun groene bakken proberen uit te laden, en nog vaker wanneer het slechts één persoon is die in zijn eentje zijn afval kwijt wil (wat vaker gebeurt dan je zou denken). 2) Er zijn slechts twee vrachtwagens – vuilniswagens – die Boskoop bedienen en die vaak moeite hebben om dagelijks voldoende afval van de stortplaats te vervoeren. Hierdoor zijn veel inwoners gedwongen alternatieve plannen te maken om hun afval kwijt te raken als zij de vraag naar ruimte op de stortplaats willen bijbenen. Er zou een alternatieve oplossing komen als het voor de bewoners maar gemakkelijker was om er een te krijgen zonder dure tweedehands voertuigen te moeten kopen of te moeten investeren in een mobiele toiletaanhanger…

Wat zijn de belangrijkste problemen in Boskoop?

Huishoudelijk afval wordt verwerkt op een kleine, lokale stortplaats in Boskoop, een stad met minder dan 5.000 inwoners in de Westkaap. De stortplaats is zwaar overbelast en wordt vaak gesloten omdat hij vol is. Als gevolg daarvan moeten sommige huishoudens in de stad hun afval naar de hoofdweg brengen om plaats te maken voor nieuw afval. Dit veroorzaakt ongemak voor degene die het afval lost, en voor anderen die op hun beurt moeten wachten om hun afval weg te brengen.

Het grootste probleem in Boskoop is dat er onvoldoende ruimte is om het afval op een veilige en duurzame manier af te voeren. Door het grote aantal mensen dat in Boskoop woont en de geringe hoeveelheid grond die de stortplaats ter beschikking heeft, is het terrein vaak vol en staan de vrachtwagens met hun uitlaatpijpen verstopt voor de poort. Dit is gevaarlijk voor de vrachtwagens en de omwonenden, om niet te spreken van zeer onhygiënisch voor de inwoners van Boskoop.

Is je WC verstopt in Boskoop? Dit is ook een veelvoorkomend probleem.

Welke oplossingen helpen Boskoop?

De oplossing voor de problemen in Boskoop is het vergroten van de capaciteit van de stortplaats, zodat alle inwoners hun afval via de officiële kanalen kunnen afgeven. Dit zou het belangrijkste probleem van het ophouden van de vrachtwagens om plaats te maken voor nieuw afval oplossen.

Er zijn verschillende grootschalige alternatieven die kunnen worden overwogen voor grootschalig afvalbeheer. Daartoe behoren energie uit afval (EfW), anaërobe vergisting (AD) en stortgasbeheer (FGSM). Elk van deze alternatieven heeft voor- en nadelen, en sommige zouden aanzienlijke aanpassingen aan de infrastructuur van Boskoop vergen.

De belangrijkste voordelen van de gekozen oplossing

Het belangrijkste voordeel van de gekozen oplossing is dat de bevolking van Boskoop zich op een veilige manier van haar afval kan ontdoen, zonder het naar een stortplaats te moeten brengen. Het belangrijkste voordeel van AD is dat het hernieuwbare energie oplevert, wat in de Westkaap en op vele andere plaatsen in Zuid-Afrika als positief wordt beschouwd. Een ander voordeel van AD is dat het zou helpen banen te scheppen in het gebied, wat gunstig is voor de gemeenschap als geheel.

Conclusie

De inwoners van Boskoop zouden veel baat hebben bij een gedecentraliseerde oplossing voor het probleem van het afvalbeheer. Deze oplossing zou hen helpen hun afval veilig te verwijderen, banen in het gebied creëren en duurzame energie opwekken. De oplossing voor het probleem zou zijn om de capaciteit van de plaatselijke stortplaats te vergroten, zodat de inwoners hun afval via de officiële kanalen kunnen afgeven.

Dit vergt een investering van ongeveer R120 miljoen, een groot bedrag voor de kleine bevolking van Boskoop. Een optie zou zijn om voor het project hulp te zoeken bij de overheid of sponsors uit het bedrijfsleven. Als de bevolking van Boskoop het eens is over de noodzaak van het project en als er veel steun voor is, kan de investering worden gedaan.